YARN (PSYLIFE RECORDS)

Aktuális / Művészek / Chill-out / Chill, Ambient / Interjú / Hírek

Yarn, a magyar psychill szcéna úttörő formációja a Psylife Recordstól. Célokról, munkamódszerekről, tervekről és megjlenesékeről beszélgetett velük Petar, melynek eredménye az alábbi interjú.

Yarn_yarnia


– Mikor és hol indult a közös pályafutások, Milyen inspirációk, hatások alapján határoztátok el, hogy zeneírással fogtok foglalkozni és mi a története a névválasztásnak

– Kezdjük a legelején! 2011-ben álltunk össze, akkor még hárman (Berényi Gábor, Horváth Nándor, és Majercsik Ferenc). Szinte mindenféle elektronikus zenével próbálkoztunk már addigra, ki drum and bass felől, ki a goa szcéna felől, de tényleg sok stílusban fogalmazgattunk meg zenéket… Azt fejtegettük, hogy valami különleges zenét kellene csinálni, de akkor még nem volt meg a pszichedelikus árnyalat annyira. Szabadon ötletelgettünk, ötvözgettük egymás zenei elképzeléseit, rengeteg improvizálással. Ebben indultunk el, és állt össze az első lemezünk a Yarnia, amit idén márciusban sikerült publikálni.
Gábor barátunk, aki a harmadik tag volt, ő sok zenei formációban aktív, és a szolnoki underground zenei szcénát egyengetik, így megbeszéltük, hogy erre már nem tud annyi időt szentelni, amennyit szeretne, és ketten folytattuk tovább a zenélést…
A Yarn név nem rejt olyan nagy múltat magában… Amikor elkészült pár zene, hosszas gondolkodás után, ezt a nevet találtuk mindhárman megfelelőnek. A yarn egyébként egy angol szó, és fonalat jelent. Amit használnak történeti vagy esemény szál ként is, emiatt esett erre a választásunk. Mert ez így olyan, mintha egy esemény szálon futna végig minden történetünk…

– A második EP szintén a Psylife kiadónál jelent meg Questions & Answers címmel. Mire keresitek a választ ebben a kiadványban és kapatok-e válaszokat ezekre a kérdésekre a közös zenei munka és a fellépések során?

-Gábor kiválása után folytattuk a munkát, ötletek hiányában nem szenvedtünk, és eléggé meglódultak a dolgok, ami a zenei termékenységet illeti… Ennek az időszaknak az első részében született meg ez a három szám is, ami a Questions & Answers EP anyagát jelenti, és ez lett az első megjelenésünk duo-ként. Az album címét a rajta található egyik zene adja, ami egy elég dinamikus, de kimondottan nem tánczene. Azt gondoltuk, talán a számok hallgatása közben, egy relax hangulatban, munka vagy sport után pl. fogalmazódhatnak meg kicsit komolyabb kérdések is az emberben… Nem feltétlen az elkövetkezendő pár órára vagy néhány napra nézve értendő. Hanem tényleg mélyebb, ideológiai kérdések. Mi is ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat… Így jöhetett a név, aminek a kiválasztásában Ádám (Para Halu) is szerepet játszott. Mivel alapvetően a Yarn a Psylifehoz köthető, így a megjelenések körüli dolgokat mindig megbeszéljük vele.

Yarn_ozora

– Az album jelenleg is elérhető a Psylife oldalán és ingyenesen letölthető. Hogyan kerültek a kiadóhoz? Több helyre elvittétek a zenéiteket vagy Ádám (Para Halu a kiadó feje) talált meg benneteket?

Igen, köszi! A Q&A EP letölthető ingyen, részben promóciós céllal, gondolva arra, hogy sokan nem engedhetik meg, hogy fizessenek egy letöltésért, pláne, hogy a netről már szinte minden ingyen letölthető. Ilyen kiadványok is várhatóak majd a jövőben. Ádámmal régebbre nyúlik vissza a barátság, és már jó pár éve ismertük egymást azelőtt, hogy közös munkába kezdünk volna. Így a megkeresés nem egy nagy történet. Neki volt ez a Psylife kiadója, ahol már korábban is jelent meg chill válogatás, ezért gondoltuk, hogy megkeressük és megkérdezzük a véleményét. Neki megtetszettek a zenék, és megalapoztuk a Yarn és a Psylife jövőbeni kapcsolatát.

– Hogyan jött a chill/psybient vonal a képbe. Miért ez a stílus a fő írány amit képviseltek. Mit ad ez amit más stílusok nem képviselnek számotokra?

Ahogy írtuk is, kezdetben nagy útkeresésben voltunk. Mi lenne az, ami különleges is, de nem annyira underground, hogy a befogadása nehézkes legyen hétköznapi zenehallgatáshoz?! Azért ebben az időben sok Carbon Based Lifeforms szólt itt-ott, ez is biztos szerepet játszott a mai hangzásunkban. De sok inspiráció érkezett a szcénából mások keze alól is. Pl Aes Dana, Entheogenic, Solar Fields, csak hogy az ismertebbeket említsük. De itt igazából figyeltünk arra, hogy ne a konkrét hangzásvilág köszönjön vissza a zenéinkből, hanem inkább a hangulatok. Mert ez az, ami nagyon elragadó a psychill és psybient irányokban, a hangulat… És lehet, amit most írok az minden stílusra érvényes, de ebben a stílusban nagyon érezhető még a művészi szabadság, a kötetlen megfogalmazások, és a sokszor bennünket is behúzó dallamok.

– Megfordult esetleg a fejetekben, hogy a jövőben más pszichedelikus zenei irányzatokban is kipróbáljátok magatokat? Ha igen melyik stílus áll/állna hozzátok a legközeleb?

Határozottan igen! Van is már egy projektünk, ami a Catch the Smurfs nevet viseli, de ebben nem tudunk még nektek mutatni semmit, ám egyszer biztos a kezetekbe akad majd egy Catch the Smurfs kislemez is. Ez a stílus határozottan táncolós és talp alá való. De nehéz volna behatárolni ezt konkrétan. Amolyan dallamos, dark-bright prog fullon deep lehet. ☺ Viccet félre, nem tudom behatárolni. De tempóját tekintve 145-155 közötti zenékről beszélünk, dinamikus alapokkal és szépen csavarodó részletekkel. De erről legyen ennyi elég egyelőre,még gyermek cipőben jár a dolog!

– Evezzünk kicsit technikai vizekre, hogy a szakavatottak illetve a feltörekvő generáció is betekintést nyerjen a munkamódszeretkbe. Milyen szoftvert, szoftvereket használtok a zeneíráshoz? Melyek a legkedveltebb és legjobban használható kiegészítők, vst-k (virtuális szintetizátorok) amelyeket használtok.

Mi a Cubase programot választottuk, ebben igazán gördülékeny a munka számunkra és sikerült jól kitapasztalnunk már. Van is pár VSTi amit igazán megkedveltünk… Pl. Sylenth, Zebra, Massive, Gladiator, csak,hogy párat megemlítsünk…

-Ezen felül van bármilyen “vas” amit használtok? Legyen az kontroller esetleg analóg szinti vagy lehallgatáshoz használt cuccok?

Igen. A zenéink egyik tagadhatatlan lelke a MIDI kontroller, amit használunk, amivel nagyon jó dolog improvizálni és aztán rádolgozni a kialakult dallamokra. Sajnos nekünk nincs saját, így egy kedves szolnoki barátunkét, Budavári Ádámét használjuk még, de szeretnénk majd mi is venni, amivel az élő fellépéseket jobbra meg lehet csinálni. Analóg szintikről már nem is beszélve… Ezek egyelőre nem a mi kereteinkhez vannak szabva, de ha lehetőség lesz rá, be fogunk majd szerezni mi is sok kis „vasat”, ami már önmagában is egy lenyűgöző technikai látvány…

Yarn Q&A

-Most hogy a technikai dolgokat kiveséztük beszéljetek kicsit a munkamódszeretektől. Milyen gyakran ültök össze, ilyenkor mennyi időt töltötök zenéléssel? Mennyi idő alatt készül el egy track? Van valamilyen munkamegosztás közöttetek vagy minden hangot és ötletet közösen dolgoztok ki?

Őszintén?! Nagyon kockák vagyunk e tekintetben! ☺ Napi szinten kb 5-7 óránk is benne van, a hosszított hétvégi műszakokról nem is beszélve… ☺ És hetente nem igazán marad ki 2 napnál több, de inkább csak egy. Szóval igazán sokat időt töltünk ezzel. Nincs tényleg különösebb célunk ezzel a feszített tempóval, csak maga a zeneírás egy jó program, és legalább marad is belőle hátra valami, amit talán mások is szeretni tudnak majd. Ami a zeneírást illeti, nagyjából minden zenét közös ötletekre építünk. Persze vannak mindig nézeteltérések, de azokat rövid úton tető alá hozzuk, és kötünk valami kompromisszumot. Nagyjából egy technikai tudással rendelkezünk, ezért nincs ilyen hogy ez a Te asztalod, az az enyém… Átbeszéljük az ötleteket, és belevágunk. Egy zene szerkezetileg nagyjából 15-20 óra alatt készül el, de ezután még sokszor meg kell hallgatni és ilyenkor pedig fut a hibakereső funkció…Szóval kb 1-2 hét alatt készül el egy zene. De minden zene szerkesztő kolléga tudja, hogy egy zene soha nincs kész igazán, mindig lehet hozzá tenni, csiszolni…

-Beszéljünk kicsit a közelmúltról és a jövőről.
Nagyon sikeres fellépést tudhattok magatok mögött az O.Z.O.R.A. fesztiválon idén augusztusban. A megnyitó utáni reggelen játszottatok egy két órás live szettet közvetlenül Para Halu chill projektje a Spacequake után. Mondhatni ez egy Psylife reggel volt a Chill Dome-ban. Milyen élményekkel tértetek haza?

Ezzel rátapintottál! Tényleg eszméletlen jó volt, bár idén még nem is számítottunk rá, hogy játszhatunk, de szerencsére jól alakultak a dolgok, ezért is hála a Psylifenak! Az élmény az felejthetetlen volt, és bízunk benne, hogy jövőre is sikerül egy újabb szettet eljuttatnunk az Ozora Dome-ba! Idén nagyon sok jó pillanatot sikerült elkapni és el is raktároztuk mindet! Olyannyira, hogy amikor hazaértünk, ezt meg is fogalmaztuk pár számban, amit majd biztosan hallhattok a jövőben…

-Ha még közelebbre tekintünk, nemrég a Psychotria records közvetítette nagy sikerrel egyik szetteteket, amiben még kiadatlan zenék is szerepeltek. Mik a terveitek a jövőre nézve? Újabb album van készülőben? Mire számítsanak azok, akik finom hazai chill muzsikán szeretnék köszörülni a fülüket?

Így van, volt egy klassz este a Psychotria recordos barátaink által működtetett webes rádión, ami egy nem rég indult kezdeményezés és szerencsére náluk is pezseg az élet. Össze beszéltünk velük, és egy órás műsorban sugároztunk kiadatlan és megjelent Yarn zenéket. Jól sikerült a műsor, ennek apropóján biztosan lesz még máskor is hasonló próbálkozás velük. Szóval érdemes ráfülelni, mert sok olyan zenét lehet ott elkapni, amit más honnan nem lehet letölteni.
De ami még a jövőt illeti, a Psylife-al most egy megjelenés sorozatot tervezünk. Az idénre nézve még kettő EP-t szeretnénk kiadni, amiből az egyik most októberben érkezik, a másik november-december környékén és jövőre pedig nagy lemezzel készülünk, aminek az összeállításán jelenleg is dolgozunk. Az jövő tavaszra várható és nagyon izgalmas rajta dolgozni! Ezek, amiket felsoroltunk, mind digitális megjelenések, mert a mai körülmények között, sokkal keresettebbek a digitális kiadványok, mint a nyomtatott CD-k, de bízunk benne, hogy a jövőben lesz kézben fogható Yarn lemez is! Mindenesetre a zenék készülgetnek, így biztosan várhatóak megjelenések a jövőre nézve! Ja, és rövidesen a RadiOzoran is hallhatóak leszünk majd, amit szintén nagyon várunk már, reméljük pozitív fogadtatásban lesz részünk!

-Köszönjük a kimerítő válaszokat. Jó volt veletek beszélgetni és jó látni, hogy milyen komolyan és elkötelezetten dolgoztok, hogy kishazánk chill zenei termését gyarapítsátok. Sok sikert kívánunk nektek a goa.hu csapata nevében. Reméljük hamarosan beszámolhatunk majd a legújabb megjelenéseitekről!

Köszi szépen a beszélgetést, és a legjobbakat kívánjuk minden kedves olvasónak és Nektek pedig sok sikert a jövőre nézve!

1 Comment

  1. 11 November 14, 12:19pm

    […] Itt egy hosszabb, a goa.hu által készített interjú olvasható velük: http://goa.hu/yarn-psylife-records/ […]

Leave a Reply