47. heti újdonságok

Aktuális / Hírek / radiOzora / Zenei Ajánló

week_47_2014

FOREVER PSYCHEDELIC. Ennél konkrétabban nem is jellemezhetnénk a 2014-es év 47-dik munkahetét. Nem elírás, hiszen kellemesen melós lesz rákészülni, földolgozni és kipihenni. A kora tél legnagyobb eseményére, az Ace Ventura – Tristan – Megalopsy hármast fölvonultató Forever Psychedelic Reloaded partyra való hangolódás jegyében szombaton este a radiOzora vendége lesz az Ace Ventura-Tristan duó. A beszélgetésekhez Dr Space pakolja majd az alkalomhoz illő dallamos-savas psytrance muzsikákat.

Izgalmunkban cseppet előreszaladtunk az estéhez, pedig ugyancsak méltatlan lenne elmennünk a hét újdonságai mellett, hiszen rengeteg kuriózum és gyöngyszem látott a napokban napvilágot, melyek önmagukban vagy akár egymás után meghallgatva is inspirálóan hatnak a zenehallgatóra.

Nagát senkinek nem kell bemutatni, hiszen idestova húsz éve koptatja a hangszedőket. Szerencsés alkat, aki mindig képes megújulni és aki folyamatosan a kísérletezés viharos vizein vitorlázik. A Plug and Lay Recordsnál most megjelent EP-je is egy ilyen kaland eredménye: a Let’s See az eredeti verzió mellett nem kevesebb, mint tíz remixet tartalmaz, név szerint Audio Compress, Erro, Krisz Deak, Nermo, nullnull, Petrovszky, Universal Language, Urenga és Zoltan Solomon átdolgozásait.

Son Kite PrismaAki saját polcot tart fönn az Iboga Recordsnak, az újabb gyöngyszemmel gazdagodik, hiszen tíz év várakozás után új Son Kite lemezt helyezhet el rajta az előző három és az alig három  héttel ezelőtt  újranyomott legendás Colours mellé. Különösen nagy öröm ez azért is, mert az utóbbi időben külön utakon járó Minilogue-os srácokról (Marcus a Nobody Home projektjével utazgat, míg Sebastian neve inkább Eitan Reiter mellett tűnt föl az utóbbi időben) többször is az elhidegülés / szakítás szomorú hírei keringtek. Jó hír, hogy a Minilogue-nál egy tízessel gyorsabb alapokra fektetett új Prisma albumot a 2015-ös O.Z.O.R.A. Fesztivál nagyszínpadán is prezentálják, és ha már ott vannak, az említett különutas formációikkal is fellépnek a fesztiválon, sőt, már hivatalos, hogy a Chill Dome-ban hallhatunk egy exkluzív Mathew Jonson vs. Minilogue live act-et, amivel a fiúk eddig olyan helyeken kényeztették a közönséget, mint a malmői Inkonst vagy a londoni Fabric.

A downtempo kedvelői sem panaszkodhatnak a héten: az Interchill Records új válogatásán a legfrissebb dub, ambient és lounge darabokat találjuk olyan előadóktól, mint Gaudi, Liquid Stranger, Another Fine Day. A radiOzora szokásos heti ajánlójában Tsubi az első tracket emelte ki, azaz játszotta le: a hónap elején új albummal jelentkező új-zélandi fenomén Grouch Indifference c. dubját Hibernation aka Seb Taylor (Kaya Project, Shakta, Digitalis, Angel Tears) hekkelte meg némi elektronikával, ami igazán finom párosítás.

Mióta Zorflux újraélesztette a Phantasm Recordsot, szépen pörögnek a kiadó szekerének kerekei. A héten a full-on psy szekcióval támadnak: a label manager, azaz Vasco Ribeiro aka Zorflux és a Twisted Reactiont jegyző Edvin Alperavitch közös projektje a Blazed és a brazil Stereo Plug közös hat számos EP-t dobott ki, választásunk a címadó közös szerzeményre, az In the Jungle-re esett.

A görög Arctus első EP-je a Declaration of Unity az Ovnimoon Recordsnál jött ki és jó hír, hogy az erősen hipnotikus három track után állítólag hamarosan továbbiak érkeznek. Soha rosszab debütálást!

Ezen a héten a jóból nem árthat meg a sok: Dick Trevor és James Monroe 14 év (!!!) után újra hozzányúltak közös projektjükhöz, a Bumbling Loons-hoz. A Sourcecode​ Transmissions gondozásában megjelent Back To the Future EP, ahogy alább a róla választott Stingray (Original Version) is mutatja, trance és techno elemekkel egyaránt operáló, eklektikus hangzásvilágú anyag.

Leave a Reply