Van élet a halál előtt? (filmajánló)

Cikkek, írások / Filmriport / Gondolatébresztők


„Szerintem a depressziónak a legfőbb oka az, ha valaki egy szép napon rájön arra, hogy egész életében szerepeket játszott. Halvány gőze sincs arról, hogy ő tulajdonképpen ki valójában, de nem akar többé szerepet játszani. Nem kémiai dolog … Az úgynevezett skizofréniáról a mai napig senki sem bizonyította be, hogy annak valami organikus vagy genetikai alapja. Próbálták, de hogyha megnézitek az irodalmat, semmi konklúzió nincs. Viszont sokan mások is az elmúlt harminc évben arra próbáltak rámutatni, hogy a skizofrénia csak egy szó, amelyet arra használunk, hogy kiszedjük a közösségből azokat az embereket, akikről ha megtudnánk, hogy valójában miért szenvednek, akkor el kellene szégyellnünk magunkat. Vagy az illető családjának, vagy az egész társadalomnak kellene elszégyellnie magát. Hát azért, hogy ne kelljen pironkodnunk, sokkal jobb azt mondani, hogy ez genetikai probléma, vagy ez agybaj, és van orvosságunk rá. És akkor senkinek sem kell szégyellnie magát.

Nem az úgynevezett skizofrének reménytelenek, a pszichiátria a reménytelen. És a pszichiátria olyan, mint a fekete mágia. Black magic. A jelenkor fekete mágiája. Mert a pszichiáter az, aki azt mondja a szülőknek, a társadalomnak és az úgynevezett skizofrénnek, hogy ha egyszer ez megtörtént veled, akkor életed végéig ez leszel. És mindezt mondja a tudomány hangsúlyával, úgy, hogy nem lehet megkérdőjelezni: ez így van. Ez mély szuggesztió, a hipnózisnak a legmagsabb formája. Valaki azt mondja, hogy én is így és így szenvedek, és akkor az illető – akinek ilyen nagy máguskalapja van- azt állítja, hogy ez örökké így lesz, és szedd ezeket a pirulákat életed végéig. Mintha cukorbajos lennél, és inzulinra szorulnál De ez nem igaz ez abszolút hazugság. Ha az ember megnézi az irodalmat, akkor leírták, és többször kitalálták, hogy ez nem így van de valahogy senki sem akarja tudomásul venni. Nagyon érdekes, hogy miért nem. Kinek az érdeke az, hogy így hipnotizáljuk az embereket? Tessék? Kinek az érdeke? Például azoknak, akik millió és millió dollárt kapnak az orvosságokért, amelyeket gyártanak. Azoknak feltétlenül érdekük. Az egész világon a pszichiátria azt próbálja mondani, hogy vannak ilyen gyógyíthatatlan betegségek, melyekhez orvosságot kell beszedni.

Az antropológusok voltak az elsők, akik azt mondták, hogy ez nem így van, de a pszichiáterek nem hallgattak rájuk. És nem is olvasták őket, mert az antropológusok nem pszichiáterek. Többször leírták, a skizofrénia a gazdag országok betegsége, úgymond a kapitalizmus mellékhatása. Ha Indiában, vagy Sri Lankán valaki olyan szimptómákat mutat, amelyeket itt azonnal skizofréniának hívnának, akkor ott a családnak mostanában két választási lehetősége van: vagy elviszik egy tradicionális sámánhoz, vagy elviszik egy nyugaton egyetemet végzett pszichiáterhez. És antropológusok összehasonlították, hogy mi történik azokkal a fiatalokkal, akik pszichiáterhez kerültek, és mi azokkal akik a sámánt hívják.

A sámánok azt mondják, hogy ők hipnotizálják a „beteget”, és hogy ez nem baj, csak arra van szükség, hogy az összes rokon mindenünnen gyűljön össze, három napig egyenek-igyanak, és ők majd megkérdeznek mindenkit, hogy mi történt, ki átkozott el kit, ki haragszik kire. Az úgynevezett skizofrén benn marad a lakásban, ki se jön a házból, ez nem az ő ügye. Néha ilyenkor 100-120 ember is odazarándokol messziről, hogy ő jól legyen. Az úgynevezett skizofrén ezt látja és tudja. Önmagát azonnal egy nagyobb valami részének érzi, látván, hogy mindenki odajön, és megmozgatják a világát. Három napig esznek és isznak. A sámán pedig járkál köztük, és beszél, mondja, hogy beszéljenek, bocsássák meg ezt így úgy amúgy, és akkor mindnyájan hiszik, hogy miután ennek vége, a fiatal három héten belül ugyanúgy fogja végezni a munkáját, mint korábban és ez soha többé nem történik meg vele. És képzeljétek el, ez így is lesz. Az antropológusok bizonyították, hogy ez így van. Azok, akik ezt az utat választották, három hét múlva valóban ugyanúgy dolgoztak, mint azelőtt. Többé nem hallucinálnak, soha többé nem történik ez meg velük. Hogyha ugyan ez az illető pszichiáterhez kerül, akkor a pszichiáter megmondja neki és a családnak, hogy sajnos ez egy olyan betegség, mellyel az élete végéig küszködni fog. És itt az orvosság, csak szedje. De akkor soha többé nem fog dolgozni. Kapjon rokkantsági nyugdíjat, és tanulják meg a szülők, hogyan kell élni egy ilyen beteg gyerekkel. És képzeljétek el, ez így is lesz. Nagyon sok fiatalt a szülei azért visznek el pszichiáterhez, mert például ül a faltól körülbelül másfél méterre, és merőn nézi a falat. Ott ül órák hosszat. De senki nem viszi el a szülőket, amikor ők órák hosszat ülnek ugyanúgy, csak éppen tévét néznek.”

Feldmár András

Fliegauf Benedek

Van élet a halál előtt ?

 

Leave a Reply