„Visszaforgatni oda, ahonnan mi is jövünk” – Self Groove önismereti csoport

Aktuális / Interjú / jótékonysági rendezvény / Hírek

self groove

„A Self Groove csoport az elektronikus zene és a szubkultúra résztvevőinek önismereti és közösségi tapasztalatát szeretné mélyíteni, gazdagítani.” Kíváncsiságunk kielégítésén túl a csoport november 26-ra, a MÜSZI-be meghirdetett Jótékonysági Est 02 (loop és spirál) okán beszélgettünk a Self Groove csapat két motorjával, Flaskay Annával és Fejér Balázzsal, ismertebb nevén Nagával.

goa.hu: Balázs, rólad tudható, hogy a kilencvenes évek első felében nem csak dj-ként voltál tevékeny részese, formálója, de kultúrantropológusként megfigyelőként, kutatóként is részt vettél az alakuló partykultúrának, szakdolgozatodban külön fejezetet szentelsz ‘A party’-nak, miközben éppen most adtad le a másodikat a Károli Egyetem Pszichológiai Intézetében, ahol mentálhigiénés segítő szakemberré képezted magad tovább. Anna, rólad mit kell tudni, te hogy kerültél a csoportba, milyen előképzettséged van?

Anna: A party világába az unokatesómon keresztül kerültem bele még ifjonti kamasz koromban, aki az Alchemy Recordsnak (Shane Gobi, Rinkadink, Burn In Noise, Flip Flop, M-Theory, Hux Flux, Sonic Species) dolgozott és hozta haza Angliából a zenéket, meg a party- és fesztiválélményeket. Valahogy így kezdődött, aztán Frankhegyek, Ozora… Közben pszichológussá váltam, gyerekekkel kezdtem el foglalkozni, kamaszokkal, fiatal felnőttekkel. Amikor Balázs megtalált ezzel a kezdeményezéssel, az egy nagyon fontos pont volt számomra: életem két szenvedélye ért össze: a pszichológia és a partykultúra.

A Self Groove segítő elkötelezettségű, végzettségű parti-népségből formálódó, önkéntes és nyitott szerveződés. Általános célunk az önismeret, a mentális egyensúly támogatása és ennek összekapcsolása az elektronikus zenei élménnyel és kultúrával.

Naga: Ehhez annyit szeretnék hozzátenni, hogy egyrészt nem ketten vagyunk, a stáb 8-10 emberből áll. Másrészt hogy ez a fajta kettős identitás, vagyis a szakmai kompetencia és a technós múlt, ez mindenkinél jelen van a csapatban (Naga általában techno-nak hív minden elektronikus zenét, illetve a szubkultúrát – a szerk.). Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert nem az történt, hogy kívülről-felülről érkező, fényt kapott emberek próbálnak valamit csinálni, hanem a motivációk a saját élményeinkből jönnek, az azok kapcsán megélt integráltságokon, megoldásokon keresztül jött létre egyfajta közös megközelítés. A csapat nagyrésze mentálos (mentálhigiénés szakember – a szerk.), pszichológus, illetve van egy közgazdász lány, aki főleg az operatív részét viszi…

Anna: …ő a segítők segítője.

goa.hu: Kicsi kanyarodjunk még vissza a gyökerekhez! Mi a különbség a húsz évvel ezelőtti szubkultúra és a mai közeg között?

Naga: Az elmúlt években az egész elektronikus zenei élmény, életmód sokkal intézményszerűbb lett; a helyszínei, az időstruktúrái, a szeletei elhelyeződtek az általános kulturális kontextusban. Amikor ez az egész a ’90-es évek elején elkezdődött, akkor volt egy formátlansága, ami nagyon termékeny környezet volt. Senki nem tudta, hogy ez itt mit akar, mire alkalmas, hova jut, mekkorát és merre üt? Kezdve onnantól, hogy itt egy, az egész nyugati civilizációt megváltozató új paradigma indul most, odáig, hogy legyen a hétvégén valami lazulás. Ez nem volt világos, hogy merre megy. Amikor én elkezdtem az antropológiából dj-zni, akkor azt éreztem, hogy nem tudom kitalálni mi lesz ennek a funkciója. Nem csak a saját életemben, hanem talán még a szcénában is: ki is ez a dj, ki ez a figura? Ez nagyon megtermékenyítő volt. A bevonódás tekintetében talán szintén mélyebb kihívással álltunk szemben, az embernek az egész életét, az egész szellemi-lelki spektrumát igényelte. Mostanság, amikor már egyre több generáció nőtt fel és futott le ebben, egyre világosabban lehet látni, hogy mi ennek a menete a nyugati városi kultúrában, azon belül a magyar, a budapesti közegben. Számomra az utóbbi évek nagy változása, hogy a techno-élményben még mindig van egy olyan fehér folt, amit önmagában a techno nem szolgáltat. Sokmindent kapásból ad: a zenei élményt és beavatottságot, egyfajta kapcsolati rendszert, a high-jal, a trance-szal való viszonyt, az általános, elfogadott normáktól eltérő normák közötti létezést… de fölmerül, hogy ezzel a hullámmal érkezhetne még sok-sok tartalom, melyek pl. az ént érintő lelki és szellemi kihívások. Ez a mostani sztori.

Anna: Az egésznek a jelenlegi aktualitása annak tudható be, hogy fejlődésünk során mindannyian eljutottunk arra a pontra, amikor ezeket a tapasztaltok és élmények visszaforgathatóvá váltak.

Naga: A fiatal felnőttkor egy döntő, kritikus, kihívásokkal és fejlődési krízisekkel terhelt periódus. Egy egész kultúrának a folytonossága dől el ilyenkor, a felnőtté válás pillanataiban, amikor leválunk, saját életet kezdünk a saját intimitásunkkal, munkánkkal, kialakítjuk saját attitűdünket – lényegében ez az a pont, ahol a társadalom továbblökődik. Erre jön rá a techno-élmény, ami, ahogy már említettem, lehet nagyon termékenyítő is, miközben egy furcsa, az átlagos normáktól eltérő világ. A segítő identitású, önismereti témában már jártas fiatal felnőttek, akik mi vagyunk, esetleg tudunk valamit a saját bőrünkön már megtapasztalt felismerésekből, a szakma felismerései mentén visszaforgatni oda, ahonnan mi is jövünk.

goa.hu: A Self Groove koncepciója, küldetése tehát nyilvánvaló. De mi az elektronikus zene üzenete?

Naga: Természetesen amikor techno-ról beszélünk, nem csak egy zenéről beszélünk, inkább egy szemléletről, egy életmódról, életciklusról, amit én egy generációs szintű öngyógyító eszköznek látok. Ez válasz valamire. Ebben a városi, nyugati, egyre dühödtebb, egyre posztmodernebb, egyre fogyasztóibb és egyre inkább stresszözönt jelentő közegben, ez egyértelműen egy kulturális válasz, valamint egy személyes ingervilág, ami sok szempontból segít ezeket a stresszeket kezelni, oldani. Másrészt azonban veszély is – és ezt szintén most személyes tapasztalatból mondom –, mert ebben vannak olyan nagyon erőteljes zárt ciklusok, amik sok évre elsüllyeszthetnek embereket. A mostani rendezvény alcíme ‘loop és spirál’. A loop, az ismétlődés a techno alapvető logikája, amihez nagyon közel lehet megjeleníteni a spirált, a ciklusnak egy másik megoldása, ami inkább a fejlődés tartományában egészíti ki a loopot. Ezen keresztül vizsgálva az üzenet az, hogy fölismerhető a probléma, vagy fogalmazzunk úgy feszültség a társadalom folytonosságában. Ez nálunk sokat késett, hiszen maga a techno a rendszerváltással jött be Magyarországra, miközben mondjuk Angliában a techno- és a ravekultúra a társadalmi diskurzusba már régen beágyazódott. Itthon ez a szerepe csak mostanról nézve látszik.

goa.hu: És az említett veszélyek?

Naga: A techno-élmény olyan késztetésekbe ránt bele, mint pl. hogy legyen ez az élmény nagyon intenzív. Ez rendben van, de itt felmerül az kérdés, hogy közben mennyire teljesíted be az emberi élet lehetőségeit. Mondjuk születnek-e gyerekeid? Mennyire tudsz elmélyülni egy hivatásban? Milyen identitásod van, az hogyan jelenik meg? El tudsz köteleződni egy ügy mellett? Vannak önálló politikai nézeteid? Mennyire maradsz benne a loopban…

goa.hu: Távlati célok?

Anna: Amit mi csinálnunk az egy külső nézőpont (inkább másik nézőpont felkínálása) – akár a hivatalos (ezt hivatásnak értettem) felől is – valamilyen szinten integrálni szeretné a techno-élményt. Mondjuk úgy, hogy a fejlődés szolgálatába állítani egy részét.

Naga: Amellett, hogy ezek nagyon nemes célok, van ebben egyfajta szakmai konszenzus is részünkről, a hogyan csinájuk tekintetében. Arra törekszünk, hogy amit csinálunk, az kézzelfogható legyen a szubkultúra résztvevői számára. Nem tréningeket, képzést szeretnénk csinálni, hanem olyan kapcsolati kereteket szeretnénk biztosítani, amikben létre tud jönni egy olyan bizalmi és szeretetteljes, védett tér, ahol szinte mellékesen kialakul az önismeret. És akkor szinte magától kibomlik a bizalom. A csoportok világa egyébként ettől olyan marha izgalmas.

goa.hu: Csoport. Mi a gyakorlat? Idetalálok hozzátok, onnantól kezdve ez hogyan néz ki?

Anna: Alapvetően kis, maximum tíz fős zárt csoportokat szervezünk. (Most először, a 26-i eseményen kísérletezünk majd egy nyitott csoporttal, üléssel.) Rendesen egy csoport életideje három hónap. Ez alatt az időszak alatt indul el egy inkubáló folyamat. Fontos, hogy egy csoportba ugyanazok az emberek járjanak, ez alapfeltétele annak az intimitásnak, hogy meg tudjanak nyílni egymás felé.

Naga: A tagok szempontjából ez egy kiszámítható, a korábbi loop példával élve, újra és újra megismétlődő helyzetet teremt. Másrészt az a tapasztalatunk, hogy nem csak azért lettem technós, mert a haverom is ezt szereti, hanem mert belülről megérintett, valami, ergo, van egy ilyen kapocs, hogy a másik technós is valamilyen szinten a haverom, már csak egy kicsit meg kell hosszabítani a jelentést. Van egyfajta játékosság abban, hogy ott állok a csoportban és bármit lehet közölni, bármilyen mélységben. Ugyanakkor a játékosság mellett mi is kérünk valamit: a keretek vállalását és tartását – ami egyébként minden védett terápiás kapcsolatban nagyon fontos. Van pl. csoporttitok, (tehát ami ott elhangzik az nem megy ki onnan) amit megtartunk magunk között, aztán elvárás a pontosság, és gyere tisztán, mert szétesve nem tudunk vagy nem úgy tudunk haladni. Egyébként ez a tapasztalatunk a pszichológiából, hogy ott kezdődik az intenzív zóna, amikor valami picit több, mint amit kapásból tudnál vállalni, de nem elérhetetlenül sok. Úgy érezzük, hogy ez a csoport-dolog nálunk pont a vállalható kategória egy átlagos technós számára.

Anna: Lényegében ezek nem terápiás csoportok, inkább szabad interakciós csoportok, talán ez a jó kifejezés rájuk.

goa.hu: Kik járnak ide? Mekkora a szórás korra, végzettségre, társadalmi helyzetre való tekintettel?

Naga: Korban 30+- körül. Elvétve vannak egészen fiatalok és kicsit idősebbek is. Egyébként önmagát szűri a dolog: egy meghirdetett csoportra jelentkeznek 30-an, a végén elindulnk 8 emberrel, a többi nem tudja vállalni a feltételeket. Sokan csak megnéznék milyen…

Anna: Igazából akiben tényleg megvan az igény, hogy elinduljon egy ilyen önismereti úton, az marad.

Naga: Kicsit árnyalnám. Két motiváció biztosan van: akiben megfogalmazódik, hogy nagyon nagy a baj, akkor azért nagyon sokan megijednek. A másik pedig, amikor valakiben önmagától működik ez az igény.

goa.hu: És mi van akkor, amikor nagy a baj?

Naga: Már az elején próbáljuk kiszűrni, hogy nagyon nyilvánvaló személyiségzavarral, vagy akut krízissel állunk szemben. Ezeket a saját kompetenciánkon belül próbáljuk megoldani, illetve továbbküldeni szakemberhez; folyamatosan építjük ki ezeket a szakmai kapcsolatokat.

goa.hu: A mostani eseménnyel kapcsolatban bármi tudnivaló?

Naga: Nem a buli a lényege, hanem az előadások és a workshopok…

Anna: …persze az esti buli is jó lesz. Fontos, hogy a mostani esemény bevételéből az önismereti csoportok, segítői kapcsolatok szakmai szupervizióját, az egyesületté alakulás proceduráját, mert csak ilyen keretek között tudunk tovább létezni és pályázni, valamint egy saját, online tanácsadásra alkalmas weboldal létrehozását próbáljuk finanszírozni. (A teljes programot lásd alul – a szerk.)

goa.hu: Zárszó, jótanács? Miért érdemes megmártózni techno-elményben?

Anna: Egy öngyógyító, saját próbálkozása az embernek. Ahogy rátalálunk erre a közösségre, a zenére, az élményekre, és ezen el tudunk gondolkodni, ha erre tudunk reflektálni, arra, hogy milyen ez nekünk? mit szeretünk benne? hogy működünk ott és máshol? stb. és ha meg tudjuk ezt osztani, akkor az gazdagítja azokat az utakat, irányokat, amiket önmagunk megismerése és a saját fejlődésünk során folymatosan keresgélünk.

Naga: A techno-élmény úgy is megfogaható, hogy egy komfortzónán kívüli világ. És ha olyan – most már maradjunk ennél a kifejezésnél – fiatal felnőttekkel sokasodna, akiknek van erről élményük, de még nem ragadtak ebbe bele, nem vesztek el, nem estek szét, akkor nagy lehetőséget látok egy szintugrásra. Akkor olyan emberek kezdenek majd mászkálni a világban, akik egyszerre tudnak gyereket nevelni, felelősséget vállalni, és nem paráznak be, ha valami nem a tervek szerint megy az életükben…

–novishari– &  –olrajt–

12238156_1640056006275791_2617453863940915087_o

Leave a Reply