Hippik

Aktuális / Cikkek, írások / Hírek

hippi3Hosszú idő telt el, míg Goa napsütötte partjain, a TB-303 filterei az ellenkultúra új nemzedékének virágaként nyíltak, majd hódító útjára indult a stílus, mely a mai napig emberek ezreit ejti rabul. A következő könyv nem hiányozhat egyetlen gyakorló vagy műkedvelő hippi könyvtárából sem!

„Hadd ismertessem meg önökkel a legmeghökkentőbb és leghihetetlenebb történetet, amit valaha hallottak! Olvassák el, hogy a háború hamvaiból hogyan nőtt ki egy hatalmas, sokszínű, szabadon működő, az emberi elmét tágító mozgalom, mely csupán szeretetet és békét prédikálva, s a régi világ ruháit magára öltve változtatta meg a világot.” – Ajánlja könyvét Barry Miles, az akkori események aktív résztvevője és alakítója, akinek nevéhez fűződik az International Times alapítása és az első londoni undergorund könyvesbolt létrehozása, az Indica.

hippi4

A háború utáni fiatal generációról szóló, képekkel gazdagon illusztrált könyv az 1960-70 es éveknek és az amerikai konvenciókkal szakító új társadalmi irányzatnak állít emléket. Az 50-es évek beat nemzedékétől indulunk pszichedelikus időutazásra. A Summer of Love-on át eljutunk a new wave-ig, majd napjainkig. Az utazás alatt híres fotók, színes poszterek és lemezborítók kísérnek. A hangulatos sztorik mellett az akkori irodalmárok, zenészek és gondolkodók idézetei festenek korhű képet, legyen szó akár a friscioi Haightról, akár az időszak kiemelkedő zenészeiről.

American Soldiers Arriving in Vietnam

A könyv véleményünk szerint kötelező olvasmány minden, a modern zenét és (ellen) kultúrát kedvelő freaknek. Megtudhatjuk belőle, hogy milyenek voltak az első flyerek, honnan származnak a fesztiválok, mióta ünnepeljük a Föld napját, mikor nyitott az első headshop, honnan származnak a modern VJ-k és mi köze ehhez a Pink Floydnak.

Barry Miles munkája nem csak Amerikára korlátozódik. Tudósít minden földrész (a téma szempontjából releváns) politikai, társadalmi és kultúrális eseményéről. Rengeteg háttérinfó van a vietnámi háborúról, a béke és diáktüntetésekről, az utcai zavargásokról, a Párizsi forradalomról, ahol a diákok vezetésével a fél ország sztrájkba lépett. Az író nem hallgat el semmit, rávilágít a megjelenő igénytelenségre, a Charles Manson féle őrületre, a motoros bandák által elkövetett visszaélésekre és még nagyon sok mindenre, mely hozzátartozik a korral kapcsolatos igazsághoz.

ANTI VIETNAM WAR PROTEST

Akit a téma érint és érdekel, lapozgatás közben többször fog azon gondolkodni, hogy a hatvanas években kezdődött sztori mennyire lehet “neverending” és mekkora részben hat a mai alternatív kultúrákra. A választ e kérdésekre mindenkinek magának kell megtalálnia, amihez a segítség ott van a lapokon. Ajánlónkat a könyv felütésével zárjuk: „Minden régi csodabogárnak és hippinek, mindenütt a világon.”

Leave a Reply