Igaz legenda: Goa Gil a stílusteremtő jógi

Aktuális / Művészek / klasszikus goa / Hírek / Külföld / Ajánló

“Az emberi lét kezdete óta az ember a zenén és a táncon keresztül kommunikál a természettel és a világegyetemmel… A jelen korban a pszichedelikus zenét és a transzban táncolás élményét használjuk arra, hogy tudatunkat összekapcsoljuk a természet erőivel. Remélhetőleg ezen élmények által az emberek érzékenyebbé és figyelmesebbé válnak saját magukkal, a környezetükkel, az emberi természettel és bolygónk szükségleteivel szemben. Ezzel a figyelmességgel jár a megértés és az elfogadás…. A tánc aktív meditáció.”  – Goa Gil

Goa Gil San Franciscoban nőtt fel a 60’as években, már gyermekként is zenével foglalkozott. 1969-ben Indiába utazott, ahonnan sokáig nem tért vissza a nyugati civilizációba.

A hindu vallás és a jóga rabul ejtette, mesterei a Himalája gurui voltak. Azon dolgozott, hogy összekapcsolja a zenét és a jógát oly módon, hogy spirituálisan mindez összeegyeztethető legyen a jelen korral. Ebből a próbálkozásból születtek az első, teliholdkor megrendezett partyk – Goán. Gil írásba foglalt elgondolása, “Az antik törzsi rituálék újradefiniálása a XXI. század számára” a pszichedelikus zenéről és az ehhez kapcsolódó partyéletről szól. Valamint arról, hogyan fejlődik tudatunk a transzban táncolás élményén keresztül.

1985-ben Goán ismerte meg szerelmét, Ariane-t, aki azóta is elszakíthatatlan társa, és aki ismerettségük kezdete óta nagy hatással van Gil zenei munkásságára. Bejárták együtt az egész világot, hogy mindenhova eljuthasson az az élmény, ami azóta már rengeteg ember életének fő mozgatórugójává vált és amit egy szóban úgy próbálunk összefoglalni: “Psychedelic”.

Goa Gil ötlete alapján kapcsolódott össze a zene és a „szellemiség”. Elképzelése: újrafogalmazni az ősi törzsi rituálékat a 21. század igényei szerint és a zene és tánc segítségével közösen eljutni egy újabb magasabb spirituális szintre. A kezdetekben igencsak körülményes és nehéz volt a megfelelő zenékhez hozzájutni, így a DJ-k a kazetták B-oldalát és az új hullám hangszereit keverték össze, valamint elektro zenék újraszerkesztett és az új hangzásban hangszerelt változatait mixelték, kezdetben állítható hangmagasságú Sony walkmanokon.

Amint az idő Goán elviselhetetlenül forróvá vált a nyugati ember számára, április elejétől a késő augusztusi esős időszak bekövetkeztéig az utazók hazatértek otthonukba vagy tovább álltak más égtájak felé, magukkal vitték a zenéiket, gondolataikat és szellemiségüket. Ennek az őrült hibrid zenének a fanatikusai számtalan ötlettel és erős elhatározással felvértezve indultak útjukra, hogy egyre több és több emberrel ismertessék, meg a stílus nyújtotta új kulturális értékeket.

2 Comments

  1. admin
    16 June 11, 11:28pm

    Big RESPECT !!!

  2. bálna
    01 October 11, 11:57am

    2000 órás goa gilt OZORÁRA!!!!!

Leave a Reply