“A goa mindig velem volt és ez így lesz örökké.” – Dj Mush (Gomba) Interjú

Aktuális / Hírek / Zenészek

1. Mesélj kérlek nekünk, mikor és hogyan találkoztál a Goatrance-el? A találkozás előtt is foglalkoztál zenével? Mit hozott az életedbe a Goa?

    12417759_10153668511637669_3862968027244362547_n

Gyermekkorom óta foglalkozom zenéléssel édesapám jóvoltából, (van egy 53 éves zenekaruk) mint dobos. Már gyermekként sem voltam hajlandó azt csinálni, amit mások mondanak, ezért autódidakta tanultam. A nyolcvanas évek vége felé, illetve a kilencvenes év
ek legelején doboltam egy-két hard core és trash metal zenekarban. A váltás ’91-ben történt. Egy izraeli barátomnál végig hallgattunk egy techno-trance mixet kazettán. A történetet nem részletezem, mert az egy Háború és Békényi terjedelem lenne, de a lényeg az, hogy egy ponton utat mutatott a zene. Tudom, közhelyes, de így történt.  Másnaptól teljesen megváltozott bennem minden. Eladtam a dobfelszerelést és elkezdtem gyűjteni a zenéket. Oleg ekkor már a barátom volt (köszönet a Fekete Lyuk kávézónak). Sikerült őt is maximálisan megfertőzni. 92-ben a Fiatal Művészek Klubjában már csináltunk privát, csak az akkori baráti körünknek szóló táncos összejöveteleket. Tovább fertőztük a barátokat, aminek az lett a következménye, hogy ’93-ban a Banán Klubban megrendeztük az első nyilvános bulinkat. Ez a party bevonult a történelembe. Az atmoszféra annyira megfogta az embereket, (pedig igen vegyes volt a közönség) hogy nem volt kérdéses a folytatás. Én sajnos ’96-ban kis országunkat elhagyni voltam kényszerült, Virág lett méltó utódom. Tíz évet éltem Sziciliában, ahol még csak nem is hallottak a szcénáról, teljesen magamra maradtam, és csak saját szórakoztatásomra használtam a ZENÉT. Összeraktam egy studiót, és elkezdtem zenéket írni magamnak. Ezek gyönyörű évek voltak valahol, a magány ellenére.    

2. Melyik korszakot tudnád az “ősidőkből” a legmeghatározóbbnak leírni? Milyen előadók hatottak Rád?    

Szerintem a legtöbb jó zene ’94-ben született. Ezt bízvást állítom! Ekkor történt, hogy a goa kivált a deep trance műfajából (kb. mint a ’90-es évek végén a full on kiválása a goából). Ezen évjárat nagyjai: Aban Don, Doof, Green Nuns Of The Revolution, Hallucinogen, Man With No Name, SFX, Total Eclipse, Cygnus X, Earth Nation, Brainchild és még sorolhatnám.. Kiadókból is illik felsorolni egyet-kettőt: Flying Rhino, Symbiosis, T.I.P., Step 2 House, Harthouse, Eye-Q, stb…    

3. A Djs-kedés mellett saját zenéket is készítettél. Mesélj nekünk a tapasztalataidról, hogyan készült akkoriban egy szám, amikor még a számítógép gyerekcipőben járt zenei softverek terén? Milyen technikai háttered volt?  

Mint már említettem, a szicíliai tartozkodásom alatt kezdtem zeneírással foglalkozni, persze teljesen a nulláról, önképzésben… Összeraktam egy kezdő studiót. A kezdő setup ez volt: Yamaha Rm1x (szekvenszer), Emu 4 XT ultra (szempler), Virus A (szinti), Yamaha DTX (e-dobfelszerelés), Korg Kaoss Pad 1 (effekt). Számítógépem csak valamikor a 2000-es évek elején lett. Addig minden hangszert szekvenszerrel és a dobgéppel hajtottam meg, amiért nagyon hálás vagyok, ugyanis így tanultam meg, mi is az a MIDI. Hosszú évek teltek el csak a tanulással. Segítség hiányában minden bajban-kérdésben magamra voltam utalva. Ez a legjobb módja a tudás gyarapításának!    

4. Miután Szicíliából hazatértél, milyen élmények hatására jött el a vágy, hogy újra dj pult mögé állj, mi motivál?  

A goa mindig velem volt és ez így lesz örökké. Ez tartotta bennem a lelket az életem legmélyebb időszakaiban. Ez az a cucc, ami még soha nem hagyott cserben. A 22 év szünet semmi. Dettó úgy vagyok ezzel az egésszel, mint modjuk ’95-ben. Ebben biztos javamra játszik a 10 év elszigeteltség. A tavalyi S.U.N. fesztiválon erről nagyon sokat beszélgettem Snag barátommal. Sajnálattal szemlélem a goa jelenlegi státuszát Magyarországon. Világszerte dübörög a goa-retró, amiből itthon egy-két bulit és előadót leszámítva semmit sem érzékelünk. Ez ellen tenni kell, mert a goa egyfajta melegágyának számítottunk egykor. A Zolival történő beszélgetésünkön felbuzdulva született meg a visszatérésem gondolata. A cél, a régi zenéken keresztül való autentikus hangulatteremtés. Erre más muzsikák képtelenek!    

5. Mik a terveid, álmaid, vágyaid a jövőt illetően? A dj-skedésen túl tervezel saját zenéket is alkotni újra?    

Nincsenek álmaim. Nekem csak a zene által gerjesztett “orgazmus” látványa az arcokon a lényeg. Ha ezt elértem, már megérte. A zeneírésra is nyitott vagyok, mint mindig. Jelenleg is van egy zenekarom. Mára csak a számítógépem maradt meg hangszerként, és persze a dob. Egyedül már nem tudom úgy inspirálni magam, mint régen, ezért ha lesz valaki a jövőben, akivel megtalálom a közös nevezőt, akkor nagyon szívesen szerkesztenék újra klasszikus goát.    

6. Mennyire fognak meg a Classic Goán kívül más stílusok a Psytrance-en belül? Mi a véleményed “öreg rókaként” a szcéna változásairól? Honnan jöttünk és merre tartunk szerinted zeneileg, értékrendileg, stb?    

Erre a stílusra is, mint minden más szcénára befolyásoló tényezőként hatott a zeneipar technológiai fejlődése. Régen egy home studio súlyos Dollár tízezrekbe fájt, míg napjainkban gyakorlatilag bárki megengetheti magának, hogy otthon kialakítsa a saját “játék sarkát” (persze ez minőségbeli romlást is eredményezett). Tehát teljesen természetszerű volt a változás. Nekem ezzel semmi bajom, persze a dark-ot leszámítva. Az egyedüli vonal, amit nem tudok hova rakni. Totális ellentétben van az alapkoncepcióval szerintem…    

7. Gyakoroltak valamilyen módon hatást az életedre, gondolkodásodra a stílus hippi gyökerei? Miben változtál, mit jelentett és jelent számodra a Goa szellemisége?    

A képlet tök egyszerű: színeket, szeretetet hozott az életembe. Erősödött az empátiám globálisan. Megértettem hogyan képes a zene kommunikálni és azt is, hogyan lehetnek a hangok pozitív értelemben manipulatívak. Közelebb kerültem az emberiség gyökereihez. Hidd el, a Tranceből jövünk!    

8. Megmaradtak a régi barátságok, kapcsolatok? Mennyien maradtak meg aktív szereplőként a szcénában azok közül, akikkel kezdted?    

A régi emberkék zömét beszippantotta az élet.. Szinte csak a Petivel (Oleg) tartom a kapcsolatot, mint legjobb barátom több mint negyed évszázada. A régiek közül Titusz, Palotai, és a Beta akik aktívak. ’95-96-tól gombamód szaporodtak a dj-k. Minden régi barátot valamilyen dj névvel ellátva láttam viszont egy-egy hazautazásom alkalmával, ami őszintén, néha elég viccesen hatott. Ám legtöbbjük idővel lemorzsolódott, más irányt vett az életük. Már akkor is kevés volt a szívből elhivatott dj.    

9. Hol és mikor hallhatunk Téged a visszatérő set-el? Milyen zenei világokba kalauzolsz el minket?    

Az Őspartyn, a Dürer-kertben május 26-án, nem is lehetne aktuálisabb buli. A tervem az, hogy a set-emben a kronológiát követve, ’92 és ’97 közötti klasszikus goa szerzemények lesznek hallhatóak. Igazi időutazás.
A buli eseménye a facebookon.

 gomba

Leave a Reply