Boom Fesztvál 2014. – goa.hu szemmel

Aktuális / Cikkek, írások / Fesztivál / Gondolatébresztők / Hírek

A Boom fesztivál 1997-ben került először megrendezésre Portugália keleti határához közel, Idanha-a Nova kicsiny városától nem messze, egy varázslatosan szép tó mentén. A minden páros évben zajló esemény azóta az univerzum egyik legnagyobb, leghíresebb és legfontosabb goa fesztiváljává nőtte ki magát. Idén 50 000 vendég érkezett több mint 150 országból, hogy együtt élhessék át a “P.L.U.R.” életérzést, ami a legtöbb goa fesztiválon ott van, de talán itt egy kicsit még inkább…

10356216_797247113661412_855592576793519749_nAz első alkalmas boomert teljesen elkápráztatja a fesztivál természet adta környezete. A dimbes-dombos, több száz éves fákkal teli vidék közepén a földanya egy hatalmas tóval ajándékozott meg minket, ami alapvetően határozza meg a fesztivál hangulatát. Napközben a boomerek nagy része strandol, ami nem csoda, hiszen a forróságban pillanatok alatt felfrissít a tó közepesen hideg vize. A strandokon nem árt vigyázni, mert a vidék adottságai miatt nagyon sok kisebb-nagyobb kő, kavics van a partokon és a vízben egyaránt, de pont ettől (is) tűnik ilyen érintetlen földi paradicsomnak a táj. A mediterrán éghajlat miatt folyamatos a szikrázó napsütés, óriási a forróság, felhőt szinte nem is lehet felfedezni az égen. Éjszakára letud hűlni a levegő, ami kifejezetten jól tud esni a nappali hőség után.

Ami a leghamarabb elvarázsolja az embert ezen a fesztiválon, hogy él és lüktet folyamatosan. Szinte bármerre járhat az ember,  percenként van valami, amiért érdemes megállni, amit érdemes megnézni. Számtalan kis kertet, “oázist”, zöld területet gondoznak a szervezők, ami igazán színessé teszi a forróságtól teljesen kiégett füves vidéket.

Szembetűnő, hogy szemetet elvétve látni. A goa fesztiválokon alapvető, hogy nem igazán szemetelnek a vendégek, de ezek is tömegrendezvények, a szemetelés bizonyos mértékig mindenhol jelen van. Itt viszont a tapasztalatok alapján tényleg csak elvétve láthatunk eldobott sörösdobozt, műanyag poharakat, flakonokat stb… A mellékhelységek komposztáló funkcióval vannak ellátva, a generátorok 100% növényi olajjal működnek, és az energia ellátást is több szélerőművel és napkollektorral oldják meg, nem beszélve arról, hogy saját maguk tisztítják a vizet, ami ezáltal alkalmas ivóvízként való fogyasztásra is. Nem csoda, hogy a Boom eddigi története során több díjat bezsebelt már: “Kiemelkedően Zöld Fesztivál Díj” (2008, 2010, 2012), “Európai Fesztivál Díj” (2010), “Zöld Inspirációk Díj (2012).

Szolgáltatások terén sem lehet panasz, van szupermarket viszonylag nagy választékkal, kommunális konyhák ahol szabadon főzhetünk (a Boom szabályzata alapján tilos tüzet gyújtani a fesztivál egész területén), természetesen rengeteg evő-ivó egység, atm, telefonfülke, töltőállomások, baleseti ellátás stb. Ami nekünk kifejezetten tetszett, az a Kosmicare, ami szakemberek segítségével menedéket nyújt arra az esetre, ha a boomer kicsit túl csordult a pszichedelika oltárán…

10470261_10152868746904206_8384740743116942084_oAz eddig leírtak alapján már azt érezheti az ember, hogy valami egészen különleges élményben van része. A táj gyönyörű, a szolgáltatások bőségesek, az emberek csodálatosak, egy minimális hiányérzet sem merül fel. Nah de mi a helyzet a bulikkal? Mint minden lelkiismeretes goás, imádjuk a zenét, a táncot, azt a kollektív  transzcendenciát segítő kreatív energiát, amit a tánctéren érzünk ilyenkor. A három fő helyszín gyönyörű volt, a dekoráció csillagos ötös. A Chill Out Garden és az Alchemy Circle is elkápráztatja az embert, de  mikor megpillantottuk a Dance Temple-t, akkor a lélegzetünk is elállt. Idén a barcelonai Sagrada Familia meseszép temploma alapján készítették el olyan dekorációval kiegészítve, hogy  az az érzése támad a boomernek, mintha a goa templomába lépne be. Tényleg lenyűgöző a látvány, főleg a háttérben a hatalmas tóval. A hangtechnika egy új spéci cucc, kristálytiszta hangzással, élmény volt hallgatni. A lineup önmagáért beszélt, minden vendég megtalálhatta a számára leginkább kedvező stílust, volt itt progi, full on, classic goa, nu-goa, forest, dark, killer, hiányérzete azt hiszem senkinek sem lehetett. Nem igazán tudnánk kiemelni külön egy napot sem, bármikor ment arra az ember, mindig  kiemelkedő volt a hangulat. Ugyan ez a jó hangulat uralkodott az Alchemy Circle óriási, űrhajóra emlékeztető sátrában is, nem volt olyan időpont, amikor csak lézengő embereket láttunk volna bárhol, bármikor.

Amikor elfáradunk a táncikálásban, akkor rengeteg hangulatos kis pihenő hely van kialakítva a fák árnyékában, illetve ha épp nem bulizós hangulatban vagyunk – ugye ez mindenkinél nagyon ritkán van? – akkor se hagy a Boom egy pillanatra sem unatkozni.  A Liminal Village egész nap előadásokkal és vetítésekkel várja az érdeklődőket, a Visionary Art Múzeumban meg többek közt olyan neves művészek képeit csodálhatjuk meg, mint például Alex Grey, Android Jones, vagy Mark Henson. Nagyon sok művész installációja van jelen a fesztivál területén, amitől hihetetlen színes lesz az egész, már már mesebeli világban érezzük magunkat.

Amikor csak sétálgatunk, legyen az nappal vagy éjszaka, akkor  érezhető, hogy itt minden a tökéletes pszichedelikus élmény nyújtására van kihegyezve. Mikor besötétedik, szinte az egész Boom vibrál, világít, zseblámpa szinte nem is kell, az ember csak megy a fények után, színkavalkád lesz az egész világ. Annyira sok az input ami ránk zúdul, hogy egész egyszerűen beszippant a fesztivál, és eggyé válunk vele.

10590424_795457780507012_4166612502991857926_nÖsszességében a tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy jelenleg a Boom fesztivál kiemelkedik az összes többi goa fesztivál közül – természetesen ezzel nem becsmérelve negatív értelemben egyik másik fesztivált sem – mert a legmagasabb fokon biztosítja a pszichedelikus élményt, szolgáltatások, művészek, előadók terén kifogástalan, és ehhez hozzájön még az a mesébe illő környezet. Minden magyar goást csak bíztatni tudunk, hogy két év múlva neki vágjon, és élje át azt, amit volt szerencsénk idén nekünk is.

Végezetül mi mást is írhatnánk, ha nem a Boom  idei “mottóját”: WE ARE LOVE

Leave a Reply