Acidtől a The Chemical Brothers-en át a hybrid progressive-ig – zenei utazás E-Mantrával

Aktuális / Cikkek, írások / Interjú / Hírek

E-Mantra – polgári nevén Emanuel Carpus – figyelemreméltóan sokoldalú zeneszerző és előadó a pszichedelikus berkekben. Megkeresésünkre bevezetett minket változatos világába, mindennapjaiba, és persze szó esett aktuális projektjeiről is.

a2201949473_10– Január végén Silence (RMX) című szerzeményed megjelent egy jótékony céllal összeállított válogatáson, az Ancestral Lullabies második kiadásán. Ennek célja, hogy a kolozsvári Gavroche Központ árva növendékeinek gyűjtsön adományokat. Nemes cél. Gyakran veszel részt hasonló jótékonysági projektekben, eseményeken?

– Így van, ez a válogatás a saját kiadómon, a Melusine Recordson keresztül jött létre, amit idén indítottam a társammal, Reasonanduval. Néhány évvel ezelőtt közreműködtem egy hasonló válogatáslemezen, aminek célja egy elszigetelt, amazonasi törzs megsegítése volt. Különleges élmény volt a számomra, és a mai napig nagyon boldog vagyok, hogy a részese lehettem.

– Menjünk bele kicsit jobban a zene témába: múlt év végén megjelent legutóbbi lemezed, a Raining Lights. Mesélj nekünk kicsit a készületeiről – vagy akár általánosságban arról, hogyan áll össze nálad egy ilyen megjelenés. Van egy előzetes koncepciód, ami mentén haladsz, vagy másképp fogsz hozzá?

– Általában mozog bennem valamilyen benyomás, érzet, ami alapján elindulok és hozzákezdek egy dalhoz. A Raining Lights egy kicsit más, mint a korábbi megjelenéseim: pozitívabb hangvételű. Sok korábbi élményemet felidézi, igazán különleges utazást jelent a számomra. Talán ez is az oka annak, hogy Oroszországban No. 1. lemez lett a műfaján belül. Jó érzés látni, hogy az emberek így kapcsolódni tudnak a rezgéseihez.

– Van jelenleg olyan zene, ami kifejezetten közel áll a szívedhez, amire rá vagy kattanva mostanság, és szívesen ajánlanád az olvasóknak?

– Hm, ami azt illeti, eléggé különböző zenéket hallgatok napi szinten azokhoz képest, amiket a kezeim közül kiadok. Rajzolás közben például (igen, rajzolok is :) ), liquid drum and bass-t és drone-t hallgatok (egész pontosan space ambientet).

– Köztudott rólad, hogy igen széles spektrumon mozog a zenei világod – egészen az acidtől, a Prodigy-n és a The Chemical Brothersön át a goatrance-ig. Mely műfajok, előadók a legmeghatározóbbak a számodra és miért?

12717471_1019571058108136_2431601439350208770_n– A goatrance előtt amolyan raver voltam, úgyhogy gyakorlatilag az elektronikus zene minden ágazatán végigmentem, amíg megismertem ezt a műfajt, 1999-ben. Abban a pillanatban egyszerűen minden más kiment a fejemből és csak azon járt az agyam, hogyan készíthetnék ilyen fajta zenét. Hosszú út volt, de egy darabkáját sem bánom.
Az első goatrance számom 2002-ben született meg, de csak 2005-ben jelent meg az első kiadványom.
Szerettem volna egy egyedülálló „E-Mantra 10 éve” lemezt, ami még nem készült el, de a terveim szerint, és ha minden jól halad, idén ki tud jönni.
A kérdésre a válasz, talán a legjobban a Pleiadians mozgatott meg annak idején, és persze olyan előadók, mint Cosmosis, Transwave és hasonlók. Időről időre szeretek visszanyúlni a gyökerekhez és régi techno és rave zenéket hallgatni a 90-es évekből.

– Hogyan éled meg ezt a sokféleséget a saját művészetedet illetően? Mi mozgat, amikor downtempo, chill out, goatrance szerzeményeken vagy új, markánsabb, Night Hex nevű projekteden dolgozol?

– Minden pusztán azon múlik, épp milyen hangulatban vagyok. A Night Hex például úgy született, hogy irtózatosan meguntam a most aktuális, de közhelyes psyprog bassline-t, ezért úgy döntöttem, átvariálom egy kicsit. Így jött létre egy afféle hybrid progressive, ami kicsit sötétebb, de nem hiányzik belőle a pszichedélia.

– Minden idődet felemészti a zenekészítés, vagy van átlagos munkád, egyéb elfoglaltságod, ami kiteszi a mindennapjaidat?

– Néhány éve ott hagytam a munkám, hogy az időm legnagyobb részét a zenének tudjam szentelni. Ma viszont már csak akkor foglalkozom ezzel, ha elég inspirációm van hozzá. Rajzolok, festek (UV festékkel is), olvasok, utazok, és élvezem a szabadidőm a barátaimmal és a rajongókkal.

– Van valamiféle személyes mantrád, vagy elved, ami szerint élsz vagy próbálsz élni?

– Összpontosítsd minden figyelmed az életcélodra, és ami a legfontosabb: foglalkozz vele minden egyes nap, hogy elérd!
10376750_820866991311878_3935163198109541169_n

Leave a Reply