A csend hangja – Solar United Natives

Aktuális / Fesztivál / Hírek / Nincs kategorizálva

A S.U.N. Festival elmúlt hónapjairól a Sound of Silence (Simon&Garfgunkel) track címe juthat eszünkbe. Kiváncsiságunknak többször, több csatornán is hangot adtunk, mint hivatalos partner. Mi történt az előző évben?

 „A fesztivál utáni hónapban a Rainbow világtalálkozónak adott otthont a S.U.N. földterület. Utoljára ilyen találkozóra Magyarországon a Solipse’99 idején, a napfogyatkozás alkalmából került sor, ezt mi egy különleges ‘égi jelnek’ tekintettük.“

1556261_628089523964402_3042217358806648419_o

 „2014. Év elején rengeteg olyan beruházás történt, ami a fesztivál megrendezésének alapvető feltételeit teremtette meg. Gyakorlatilag a semmiből próbáltunk valamit csinálni. Fontosak az organikus struktúrák, a támogatói jegyek árából ültetett fák és az egyetemisták által megvalósított különféle díjnyertes pályázatok. A vízproblémák miatt feltérképeztük a talajrétegeket, és kutakat fúrattunk a megfelelő helyeken. A sors fintora, hogy végül vízből kaptunk a nyakunkba is eleget.. Ezen kívül az odavezető utakat tettük rendbe, ami óriási segítség volt a váratlan esős időben.” (Oleg)

622362_403074506437019_1327627998_oHa visszagondolunk a kezdetekre, akkor hazánkban a “rég nem látott pezsgés és izgalom”, mint jelzők kell eszünkbe jussanak. A hype nagy sebességgel terjedt
tovább az egész világban: a 2012. téli napforduló alkalmából szervezett izraeli ‘Rebirth of the Sun’ party képeit a nemzetközi trance scena csodálattal lapozgatta. Egy olyan kezdeményezéssel találtuk szemben magunkat, ami szakít a vezetés – szervezés régi hagyományával, és közösségi struktúrában, egymás mellé rendelt szereplők sokaságában gondolkodik, ahol a nyitottság alapvető érték.

 „Elindult egy közösségépítő folyamat is, sőt többen a szervező csapatból odaköltöztünk a környékre, talán ez is az oka kicsit az eltűnésünknek. A helyi lakosokkal nekifogtunk pár évközbeni projektnek, ezek közül az eddig legsikeresebbet említeném, ami a ‘Berceli Kézműves & Bio Piac’.“ (Oleg)

 Az első év esetleges víz utánpótlása, majd a tavalyi év időjárása és az azzal való küzdelem nem múltak el nyom nélkül.  Azonban a S.U.N. előtti időkben is jártunk itthon derékig érő vízben, áram alatt álló armatúrák tövében, költöztettünk sátrat völgyből dombra, mentettünk totálkáros autót özönvíz miatt, külföldi kalandjainkat pedig ennél embert próbálóbb viszontagságok is nehezítették. Az olasz Sonica Festival első két évében szintén küzdöttünk vízhiánnyal, és akkor még nem említettük a török Soulclipse Festet, ahol a márciusi vihar konkrétan darabjaira szedte az indulni készülő nagyszínpadot.  A gondolatot kiegészíthetjük a régi idők levelezőlistákon szerveződő fesztiváljaival, ahol az információkat kezdetleges weblapokról gyűjtöttük, nem pedig arra vártunk, hogy azt a facebookon tegyék elénk.

 Sokkal közelebbi emlék, ahogy állunk a víz áztatta út szélén a S.U.N.-ra vezető autópályán és az égieket kérleljük, küldjenek valakit, aki segít az autónkat javítani. Az emberi természet mintha úgy működne, hogy amikor ott állunk a nyitó ceremónián, és az első szinusz-hullámok lábdobbá formálódva törik meg a csendet, akkor valami nagy egység részeként definiáljuk magunkat. Amikor részesei vagyunk a pillanatnak, a katarzis hevében hajlandóak vagyunk elfogadni az utazás, vagy a vízhiány okozta kellemetlenséget, és átadni magunkat a közös szellemnek, amit nagyon nehéz és talán szentimentális dolog szavakba önteni … és amiben a S.U.N. mindig is erős volt.

 Ez a szellem, ami meghatározhatja a szervezők hozzáállását is a kihívásokhoz, az új irodában ismét egy lelkes csapat fogadott:

IMG_9060“A fesztivál az idei évtől az újjászületést hangsúlyozva felveszi a Solar United Natives nevet, bár a S.U.N. rövidítés mögött eddig is ez az elnevezés állt. A névváltoztatáson kívül a szervezés visszatér a gyökerekhez, az induláskor hangsúlyozott fontos értékekhez, melyet lehetővé tesz a háttérben meghúzódó ellentétek felszámolása, és új szereplők bevonása. Lineup tekintetében a fellépők névsora teljes, de a bejelentéssel megvárjuk a jövő héten bemutatásra kerülő új “S.U.N. 2014” filmet. Idén több, nálunk idáig még nem játszó hazai és külföldi előadót is meghívtunk. A zenei paletta színesítésén túl egyéb újításokra is készülünk, de ezekről még nem beszélhetek.„ (Oleg)

 A munka ami a fesztiválirodában folyik ismét a nyitóceremónia és a bevezetőben hivatkozott dal már pozitív csengésű sorait jutattja eszünkbe:

“And in the naked light I saw
Ten thousand people, maybe more
People talking without speaking
People hearing without listening
People writing songs that voices never share”
Simon&Garfgunkel – Sound of Silence
(1968, Sound of Silence, Columbia records)

Leave a Reply